Java Türkçe Karakter ile Sorunsuz Derleme (Warning: Unmappable charcter for encoding UTF8)

OAF ekranları için controller extension yapıldığında yada herhangi server üzerinde framework e ait olan bir java classını derlemek istediğimizde (single class dosyası da olabilir, framework olması durumunda gerekli tüm componentler server da hazır bulunacağı için framework exceptionları yakalama görevini daha çok framework üstlenir.) java dosyası içerisinde türkçe karakter var ise aşağıdaki gibi bir hata alabiliriz.

Bu hatanın anlamı; Derlemek istediğimiz java dosyasındaki karakterler server üzerinde set edilmiş olan karakter seti ile eşlenmemektedir. Bu yüzden java dosyasındaki karakterleri okuyamıyor ve ekran görüntüsündeki gibi geri bildirim yapıyor. Bu şekilde derlemeye devam edersek bazı versiyonlar için derleme işlemi başarılı ama warning alınır. İlgili uygulama açıldığında karakterlerin bozuk olduğu görülür. Yada bazı versiyonlarda da warning yerine error ile sonuçlanır, java dosyası hiç derlenmez. Yani her iki durumda da bize problem yaratacaktır.

 

Bu problemin çözümü için ise  server üzerinde herhangi bir yere gidilerek(lokasyon önemli değildir fakat genellikle java dosyasının olduğu dizine gidilir.) şu komutlar komut ekranında  sırası ile çalıştırılır.   tr_TR.ISO8859-9 karakter seti %99 başarlı çalışacaktır serverda bu tanımlıdır. Fakat bazı durumlarda tanımlı olmayabilir onun içinde framework a ait kurulu karakter setleri listelenip UTF8 için geçerli olan yazılabilir yada wiki sayfalarından alınan karakter setleri denenebilir.

Bu işlemleri yaptıktan sonra java dosyanızı (Örnek java dosyası adı Test.java kabul edelim)

yazarak derleyebilirsiniz. Hata yada uyarı almadıysanız derleme işlemi başarılı demektir.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.