Sistem çürük!

 

Şirketlerin yüzde 81’i ‘Olası bir bilişim felaketinde verileri kurtaramam’ diyor. Hem de siber saldırıların bu kadar yoğun olduğu bir dönemde.

Şirketlerin ve kamu kurumlarının elektronik beyinlerinde bir hayalet dolanıyor: Hacker’lar! Bilgi işlem merkezleri yeni dönemde her an tehdit altında. Peki şirketlerin ve kamu kurumlarının bilgi işlem birimleri olası bir siber saldırıya karşı hazırlıklı mı? Yapılan bir uluslararası araştırma bu sorunun yanıtının kocaman bir “hayır” olduğunu gösteriyor. Çünkü araştırmaya göre şirketlerin sistem yöneticilerinin yüzde 81’i “olası bir felakette” verilerini kurtarabileceklerinden dahi emin değiller.

EMC’nin desteği ile uluslararası bağımsız araştırma şirketi Vanson Bourne tarafından yapılan “Felaket Kurtarma Araştırması 2012” sonuçları açısından Türkiye’deki zaafiyeti ortaya koydu. Araştırma Ortadoğu , Türkiye ve Fas’a odaklı olarak açıklandı. Araştırmanın Türkiye’ye özgü verileri çarpıcı: Türkiye’deki işletmelerin yüzde 51’i son 12 ay içinde veri kaybı ya da sistem kesintisi gibi sorunlar yaşadıklarını bildirdi. Bu işletmelerin yüzde 59’u bu soruna donanım arızasının sebep olduğunu belirtti. İşletmelerin yüzde 66’sı disk-tabanlı veri depolamaçözümleri kullanırken, yüzde 53’ünün hâlâ teyp kullandıkları ortaya çıktı. Araştırmaya katılan Türk şirketlerinin yüzde 29’u veri yedekleme ve felaket kurtarma konusundaki kanuni yükümlülükleri bilmediklerini ifade etti.

‘Bize bir şey olmaz’
Sonuçların açıklanmasının ardından Radikal’e konuşan EMC Genel Müdürü Önder Sönmez uluslararası ve yerel anlamda “hack”leme faaliyetlerinin artık çok ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. Sönmez bu durumun gittikçe katlanarak artacağına dikkat çekerek “Artık şirketlere klasikleşmiş güvenlik duvarlarının yetebileceğini düşünmüyoruz” dedi. Sönmez şu şekildekonuştu: “Saldırıyı yapanlar artık sistem içine girdiği anda yakalanmazsa tüm bilgilerinizi aldıktan çok sonra keşfedebiliyorsunuz. Diğer bir deyişle artık her şey için çok geç oluyor.” Saldırıları yapanların biçimsel olarak giderek değişim gösterdiğini ifade eden Sönmez “Sizin ‘sosyal network’ünüz kullanılıyor. Örnek olarak bizzat benim adımla ve kimliğim ile kendi şirketimin içinde gezinebiliyorlar. Bu da tehlikenin boyutunu ortaya koyuyor” diye konuştu ve ekledi: “Kültürel bir yanılgımız var. Tıpkı sigorta konusunda olduğu gibi ‘Bize bir şey olmaz’ diyoruz.”

Yüzde 81: Olası bir siber saldırıda verileri kurtaramam diyen işletmelerin oranı.
Yüzde 51: Araştırmaya göre son 1 yılda verilerini kaybeden işletmelerin oranı.
Yüzde 59: Veri kayıpları donanım kaynaklı olan şirketlerin oranı.
Yüzde 41: Yedekleme bütçelerini bilmeyen kurumların oranı.

 

Kaynak : Veteknoloji

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.