Bu evde her şey bir ses ile çalışıyor!

 

Şanlıurfalı lise öğrencileri ‘akıllı ev’ projesi oluşturdu. Elinize aldığınız bir telsizle evde bütün işlemleri yapabiliyorsunuz.

Bu evde her şey bir ses ile açılıp kapanıyor. Şanlıurfalı lise öğrencileri ‘akıllı ev’ projesi oluşturdu. Lambadan tutun kapıya, televizyon açılmasından tutun klimanın çalışmasına kadar her şey sadece telsizden geçen bir sese bakıyor. ‘ tv’yi aç’ denince açılıyor kapan denince kapanıyor. Evde bulunan bütün malzemeler telsizden geçen komuta göre işlev görüyor.

Sesli konuşma arama çubuğunda yazılı geçiyor. Gelen komut bilgisayar tarafından yönlendiriliyor. Bütün işlemler yapıldıktan sonra tek komutla bütün işlemler iptal edilebiliyor. ‘Genel durum bildir’ denildiğinde ise yapılan işlemler tek tek sayılıyor. Dilsiz engelliler de bilgisayar üzerinden bütün işleri yürütüyor. Şanlıurfa Endüstri Teknik Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Yasemin Katırcı, Nazlı Altunsoy ve Said Karabulut’un Ömer faruk çiriş danışmanlığında yaptığı ‘akıllı ev’ projesi Harran Üniversite’sinde düzenlenen Bilim şenlikleri fuarında sergilendi. Binlerce kişinin gezdiği fuarda ‘akıllı ev’ projesi ilgi çekiyor. Öğrenciler ve danışman öğretmen sergiyi gezenlere tek tek Projenin çalışma sistemini anlatıyor.

Öğrencilerden Nazlı Altunsoy, “projemizdeki amaç hayatı kolaylaştırmak, engelli insanlar oturduğu yerden ses komutu ile rahat bir şekilde bütün cihazları çalıştırabiliyor.” dedi

Proje danışmanı Ömer Faruk Çiriş, “ bu proje maliyeti 2 bin tl civarında. Bir eve uygulanması durumunda eksta ilave cihazlar, tesisat gerekir. Yazılımını falanda eklersek 7-8 bin tl civarındadır.” Diye konuştu.

Öte yandan fuarda dikkat çeken diğer projeler de vardı. Bilim merkezi öğrencileri ise fuara yedek anahtar projesi ile katıldı. Öğrenciler, Kapı anahtarını evde unutanlar için umut verici bir projeye imza attı. Kapıya gizli bir anahtar takılıyor. Şifre girildiğinde gizli anahtar çıkarılıp kullanılabiliyor.

 

Kaynak : http://www.veteknoloji.com

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.