16. Text Düzenlemeleri
16. Text Düzenlemeleri
Font Büyüklüğü
<font>..</font> belirteci yazı fontunun büyüklüğünü ayarlamak için kullanılabilir. Font büyüklüğü sayısal olarak belirtilir. 1 en küçük ve 7 en büyüktür (normali 3).
Hatırlamanız gereken, font büyüklüğü sayfanızın görüntülendiği bilgisayarın ayarlarına bağlıdır. Ama sonuçta sayfanızda bir yazının diğerinden büyük ya da küçük görünmesi sizin elinizde.
NOT: Eğer bir browser <font> belirtecini desteklemiyorsa HTML 3.0 da kullanılan <big>..</big> ve <small>..</small> belirteçlerini kullanabilirsiniz.
<font> belirtecinin formatı:
<font size=N>deneme</font>
şeklindedir. N, 1’den 7’ye kadar bir sayıdır. Font boyutlarını kullanmanın başka bir yolu da:
<font size=+2>deneme</font>
<font size=-1>deneme</font>
şeklinde göreceli bir font boyu saptamaktır. Burada kullandığımız +2, o anki font boyutunun üzerine eklenecek bir sayıdır (eksi de de aynı mantık). Bu belirteç bir diğer belirteç ile ilişkilidir- <basefont>.
<basefont size=5>
komutu normal font boyutunu 3’den 5’e değiştirir.
<font> belirteci yazının sadece boyutunu değiştirmeye yaramaz. Bu belirteç sayesinde yazının rengini ve tipini de değiştirebilirsiniz. Dökümanımızda Volkanlar Sayfası yazısını şu şekilde değiştirelim:
<b><font face=”Arial,Helvetica” size=+4 color=#FF66FF>V </font>
<font face=”Arial,Helvetica” size=+3 color=#dd0055>OLKANLAR SAYFASI</font></b>
face komutu yazının tipini belirler. İki tane tip yazılmasının sebebi ise, eğer browser ilk yazı tipini gösteremiyorsa ikinci tipi seçer. “color” komutunu ise “bgcolor” komutundan tanıyorsunuz, ismi hariç herşeyi aynıdır.
Superscript / subscript
Bu iki komut matematiksel yazılımda (bazen başka yerlerde) oldukça işe yarar.
<sup>…</sup> üst
<sub>…</sub> taban
Mesela 2 üzeri 5 yazısını gösterebilmek için 2<sup>5</sup> komutunu kullanmak gerekiyor.
<strike>
Bu belirteç, <u> (alt çizgi) belirtecine benzer. <strike>…</strike> belirteçlerinin arasına gelen yazıyı ortası çizgili yapar.