EA’in satılacağına bir tek piyasa inandı!

 

Amerika ve Batı Avrupa’nın en büyük oyun dağıtıcısı EA’in Nexon’a satılacağı söylentisi piyasalarda heyecan yarattı. Ancak ekonomistler satışa ihtimal dahi vermiyor.

Apple’dan 1982 yılında ayrılan Trip Hawkins’in kurduğu Electronic Arts’ın (EA) Japon Nexon’a satılacağı söylentisi teknolojipiyasalarını hareketlendirdi. Yıl boyunca düşük performansta seyreden EA hisseleri özlediği sıçrayışı yaparak bir günde yüzde 6 artış oranına ulaştı.

iPhone 5’in kasım ayında piyasaya çıkacağını ilk duyuran gazete olan Maeil Business’in ortaya attığı iddia teknoloji çevreleri ve Nasdaq’ta hareket yarattı. Nexon’dan konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmezken kimliği açıklanmayan bir firma çalışanı EA ile görüşmeler olduğunu doğruladı. Çalışanın iddiasına göre Nexon, EA ile sadece “FIFA Online” oyunun Güney Kore’deki satış hakları için görüştü. Diğer yandan ekonomistler satış ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekiyor. Piyasa değeri 4.8 milyar dolar olan EA Batı Avrupa’nın en büyük oyun dağıtıcısı konumunda. Şirketi satın alacağı söylenen Nexon’ın ise değeri EA’in beşte biri kadar olan 800 milyon dolar. Nexon’ın nasıl bir kaynak ile böyle bir girişimde bulunduğu ise bilinmiyor. Uzmanların ortak görüşü şirketin fon ve kredi desteği alsa bile EA’yi satın alacak kapitali bulamayacağı üzerinde yoğunlaşıyor.

Piyasaya dedikodu yetti
Nexon’ın 2011 Aralık ayı itibari dünya çapında 80 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcılar ayda ortalama 17 dolar harcıyorlar. Nexon’ın aylık cirosu 1.3 milyar dolar civarında. EA’in sadece online ve mobil oyun biriminin değeri 1 milyar dolar civarında. Bir diğer iddia ise EA CEO’su John Riccitiello’nun herhangi bir satın almaya sıcak bakmadığı.

Ekonomistler hayal olarak nitelendirse de piyasa “dedikodunun kendisini bile” sevmişe benziyor. Haberin duyulması ile Nasdaq’ta işlem gören EA hisseleri yüzde 6 artarak 15 dolara yükseldi. Şirket 2011 yılında önceki yıla göre yüzde 20 değer kaybetmişti.

Wozniak yönetimde
Electronic Arts’ın dünyanın pek çok yerinde oyun stüdyosu bulunuyor. Çin’den Almanya’ya kadar geniş bir ağa sahip olan firmanın yaklaşık 8 bin çalışanı bulunuyor. EA’in başarısınınen büyük sırrı ise kuruluş aşamasından geliyor. Trip Hawkins Apple’dan ayrıldıktan sonra kendisine yeni bir ekip oluşturmuştu. Oluşturduğu bu ekipte Atari, Apple , VisiCorp ve Xerox PARC’tan mühendisler toparlayan Hawkins yönetim kurulu için ise Apple’ın kurucularından Steve Wozniak’ı ekibine katmıştı. Kısa sürede hızlı atılımlar yapan Electronic Arts’ın 1984 yılındaki değeri 11 milyon doları buldu. Şirket 1982 yılında 2 milyon 200 bin dolara kurulmuştu.

‘Altın Kaka’ ödülünü aldı
Consumerist.com isimli tüketici sitesi Electronic Arts’ı 2012 yılının en kötü firması seçti. Sitenin düzenlediği anket sonuçlarına göre yüzde 64’lük oyla Bank of America’yı geride bırakıp en kötü firma seçilen EA, ürünlerinde yenilik yapmaması ve bağımsız oyun stüdyolarını satın alması ile eleştiriliyor. Her sene düzenli olarak yapılan anketin birincisine ise ‘Golden Poo’ yani ‘ Altın Kaka’ ödülü veriliyor. Başarılı olan bağımsız oyun stüdyolarını satın alıp onlara sıkıcı yaratıcılıktan uzak ‘anaakım’ oyunlar yaptırması konusunda köşeye sıkıştırılan şirket, son derece şişkin olarak göze çarpan fiyat politikası yüzünden de konsol ve bilgisayar oyuncularının büyük tepkisine maruz kalıyor.

 

Kaynak : Vekteknoloji

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.