2. İlk HTML Dökümanınızı Yazmak

2. İlk HTML Dökümanınızı Yazmak

 

HTML belirteçleri nedir?

 

Bir web browser bir sayfayı görüntülediği zaman, öncelikle normal bir text dosyasından sayfa hakkında bilgileri okur ve < ve > işaretlerinin (tag/belirteç) kullanıldığı özel kodlara bakar. Bir HTML belirteci için genel format şöyledir:

 

<belirteç_ismi>yazılacak text</belirteç_ismi>

 

Örnek olarak, bu kısımdaki başlığı sayfanızda çıkarmak için:

 

<h4>HTML belirteçleri nedir?</h4>

 

Bu belirteç, web browser’ına HTML belirteçleri nedir? textini 4’lük başlık şeklinde (bunun hakkında geniş bilgi ileride verilecek) göstermesini söyler. HTML belirteçleri, bir browser’a texti koyulaştırmasını, italik yapmasını, başlık olarak göstermesini ya da bir link olarak göstermesini söyleyebilir. Not edilmesi gereken nokta, bitiş belirtecinin,

 

</belirteç_ismi>

 

şeklinde, bir bölü “/” işareti ile başlamasıdır. Bu bölü işareti, browser’a  o anki komutun texte uygulanmasının bitirilmesini söyler. Eğer bölü işaretini unutursanız, browser son texti izleyen texte de aynı komutu uygulamaya devam eder; bu da istenmeyen sonuçlar doğurur.

 

NOT: Bir web browser, büyük ya da küçük harf arasında ayırım yapmaz.

            Mesela, <h3>…</h3> ile <H3>…</H3> arasında bir fark yoktur.

 

HTML’in, bilgisayar programlarından bir farkı da, dökümanda bir hata yaparsanız browser ya da bilgisayarınız kilitlenmez, sadece görüntülenen döküman yanlış görüntülenir; bu durumda dökümanı açıp yanlışlığı düzeltirsiniz.

 

Browserınızın küçük bir sözlüğü vardır, ve HTML’in ilginç bir yanı da bu sözlükte bulamadığı komutları sadece gözardı etmesidir. Mesela:

 

<ahmet><h4>HTML belirteçleri nedir?</h4></ahmet>

 

gene aynı başlığı verir (<ahmet> diye bir komut henüz hiç bir browser tarafından desteklenmiyor!); yani browser <ahmet> komutunu gözardı eder.

 

HTML Dökümanınızı Oluşturmak

 

Bir HTML dökümanı iki ayrı parçadan oluşur, head ve body (baş ve vücut). Head kısmı, döküman hakkında ekranda görünmeyen bilgileri taşır. Body ise geri kalan tüm bilgileri içerir.

 

Tüm HTML sayfalarının temel görüntüsü şöyledir:

 

<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 3.2//EN”>

<html>

<head>

<!– bu döküman hakkında ek bilgilerin bulunduğu başlık kısmı , ekranda görünmez — >

</head>

 

<body>

 

<!– görüntülenen tüm HTML — >

:           :

:           :

</body>

</html>

 

İlk satır:

 

<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 3.2//EN”>

 

teknik olarak gerekli değildir, fakat browser’a o anki sayfanın hangi HTML standardına göre yazıldığını gösterir.

 

Tüm HTML çalışmanızı <html>…</html> belirteçlerinin içine yerleştirin. Web sayfalarınız bu belirteçler olmadan da bir çok bilgisayarda çalışabilir, fakat bunları kullanarak sayfanızın Uluslararası standartlara tamamen uygun hale gelmesini, ve bu standartları kullanan her makinada çalışmasını garanti altına almış olursunuz.

 

Ayrıca dikkat ederseniz <!– …… — > arasında yer alan satırlar web sayfanızda görünmez, buraya sayfa hakkında size ya da onu inceleyen başkasına yararlı olabilecek bilgileri yazarsınız. Web sayfalarınız daha karışık hale geldiğinde (tablolar ve çerçevelerle çalışırken bolca başınıza gelecek) bu komutlar eski bir sayfanızı kontrol ya da update ederken oldukça işinize yarayacak.

 

İşte ilk HTML dosyanızı oluşturmak için yapmanız gerekenler:

 

  1. 1.   Önce text editörünüzü açın (bunun için notepad’i  kullanmanızı öneririm).
  2. 2.   Text editör ekranına gidin.
  3. 3.   Aşağıdaki texti girin:

 

 

 

NOT: <title>…</title> belirtecinin bulunduğu yere dikkat edin. <head>…</head> belirtecinin içinde bulunuyor ve ekranda görünmüyor. <title>…</title> belirteci, dökümanları tanımlamaya yarar ve browserınızın başlık bölümündeki yazıyı belirlemeye yarar.

 

  1. 4.   Dökümanı “volkanlar.html” isminde kaydedin ve bunun için ayrı bir dizin yaratmayı unutmayın.

NOT: Windows 3.1 kullanıcıları dosya isminin uzantısını .htm yapmak zorundadır. Browserlar .html ya da .htm dosyalarını aynı kabul ederek açarlar.

 

Dökümanınızı bir web browser’da görüntülemek

 

  1. 1.   Web browser’ınızı açın.
  2. 2.   File menüsünden Open File… komutunu seçin.
  3. 3.   “yunuslar.html” dosyanızı bulun ve açın.
  4. 4.   Şimdi browserın başlık kısmında “Volkanlar Sayfası” yazısını ve aşağıda web sayfasında da <body> belirtecinin içine yazdığınız yazıyı görüyor olmalısınız.

 

Sayfanız şu an aşağıdaki gibi görünüyor olmalı:

 

Bu derste interneti volkanlar hakkında bilgi toplamak için kullanacak ve bulgularınızdan bir rapor hazırlayacaksınız.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.