4.6 Formatlı Çıktı

4.6   Formatlı Çıktı

Bundan önceki programlardaki değişkenler serbest biçimde (free format), yani derleyicinin belirlediği biçimde ekrana yazdırılmıştı. Bazen giriş ve çıkışın biçimi kullanıcı tarafından belirlenmesi gerekebilir. Bu işlem:

Tamsayılarda %d yerine %wd
Gerçel sayılarda %f yerine %w.kf
Stringlerde %s yerine %ws

biçimindeki kullanım ile sağlanır. Burada w yazılacak olan sayının alan genişliği olarak adlandırılır. Gerçel bir değişken ekrana yazılacaksa, değişkenin virgülden sonra kaç basamağının yazdırılacağı k sayısı ile belirlenir. Ancak w > k + 2 olmalıdır.

program parçasının ekran çıktısı şöyledir:

ÇIKTI

 

Gerçel sayılarda iş biraz daha karışık. Örneğin:Birinci satır serbest formatta ikinci satır ise formatlı yazılmıştır. i değişkeninin tuttuğu 583 sayısı %5d formatıyla yazdırılınca, bu sayı için 5 alan genişliği tanımlanır arakasından sağdan başlayarak sayı bu alana yazılır. Benzer olarak j değişkeni, 8 alan genişlikli bir bölgeye yazılır.

program parçası çalıştırıldığında aşağıdaki sonuç gözlenir:

ÇIKTI

 

Son olarak formatlı çıktı ile ilgili bir örnek Program 4.4’de verilmiştir. İnceleyiniz.Birinci satır serbest formatta ikinci satır ise formatlı yazılmıştır. İkinci satırda x değişkeni için ayrılan alan genişliği 8 ve noktadan sonra 2 basamağa kadar hassasiyet önemsenmiştir. Dikkat edilirse noktadan sonra sayı uygun bir şekilde yuvarlanmış ve sayı sağa dayalı olarak yazılmıştır.

Program 4.4: printf() in formatlı kullanımı

 

ÇIKTI

 


Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.