MySQL Join
MySQL Join
MySQL işlemlerinde şimdiye kadar her seferinde sadece bir tablodan veri alımı yaptık.Çoğunlukla PHP-MySQL projelerinde bu işlemler bizim için yeterli olacaktır.Ancak daha kapsamlı projeler için aynı anda birden fazla tablodan işlem alışverişi yapmamız gerekebilir.MySQL JOIN olayı da bunun için vardır.
MySQL Join
MySQL JOIN işlemi ile iki veya daha fazla tablodan parça alarak yeni bir Joined(katılım) tablosu oluşturulur.Bunun anlamı şu ana kadar öğrendiğimiz tüm MySQL işlemlerini ,yeni oluşan joined tablosuna uygulayabiliriz.
MySQL Join Tablosu Kurulumu
İki veya daha fazla tabloyu birleştirme işlemini örneklerle açıklamak ,anlaşılırlığını arttıracak diye düşünüyorum.Şimdi ; “Aile” ve “Yiyecek” adında iki tabloyu ele alalım ve MySQL joine uyarlayalım.
Aile Tablosu:
Birey Yas Baba 41 Anne 45 Kız 17 Erkek
Yiyecek Tablosu:
Yemek Birey Biftek Baba Salata Anne Ispanak Çorbası Kebab Baba
Görüldüğü gibi yukardaki her iki tabloda da “Birey” sütunu ortak olarak bulunuyor.Aile Tablosunda aile bireylerinin tamamını ve yaşlarını görüyoruz.”Yemek” tablosunda ise hangi birey hangi yemeği beğeniyor ise yemek isminden sonra sıralanmıştır.
Basit Bir Örnek
Bir aile bireyinin beğendiği yemekleri SELECT ifadesi ile seçtiğimizi düşünelim.
Kodumuzu yazalım:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 |
< ?php // MySQL bağlantısı yapıldı // Sorgumuz yapılandırıldı $query = "SELECT Aile.Birey, Yiyecek.Yemek ". "FROM Aile, Yiyecek ". "WHERE Aile.Birey = Yiyecek.Birey"; $result = mysql_query($query) or die(mysql_error()); // sorgunun sonucunu yayınlayalım while($row = mysql_fetch_array($result)){ echo $row['Birey']. " - ". $row['Yemek']; echo "<br />"; } ?> |
“WHERE Aile.Birey = Yiyecek.Birey” ifadesine uygun satırları ekrana yazdırılıyor.
Ekran Çıktımız Şöyledir:
Baba – Biftek
Anne – Salata
Baba- Kebab
Tabloları Karşılaştıralım:
Birey
Yas
Baba 41 Anne 45 Kiz 17 Erkek
Yemek
Birey
Biftek Baba Salata Anne Ispanak Çorbası Kebab Baba
MySQL LEFT JOIN
LEFT JOIN ifadesi nedir ve normal JOIN işleminden farkları nelerdir?
Öncelikle, syntax oldukça farklıdır ve birazcık daha complex(kapsamlıdır) dir.
Farklı görünme anlamına bakarsak, LEFT JOIN daha fazla detayı inceliyor diyebiliriz.
Aile ve Yiyecek Tablosu:
Birey
Yas
Baba 41 Anne 45 Kiz 17 Erkek
Yemek
Birey
Biftek Baba Salata Anne Ispanak Çorbası kebab Baba
Basitleştirilmiş MySQL Sorgusu:
SELECT Yiyecek.Yemek, Aile.Birey
FROM Aile, Yiyecek
WHERE Yiyecek.Birey= Aile.Birey
Sonuç:
Baba – Biftek
Anne – Salata
Baba – Kebab
Kodumuzu Yazalım
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 |
< ?php // MySQL Bağlantı // join sorgusunu yapılandıralım $query = "SELECT Aile.Birey, Yiyecek.Yemek ". "FROM Aile LEFT JOIN Yiyecek". "ON Aile.Birey = Yiyecek.Birey"; $result = mysql_query($query) or die(mysql_error()); // her satırın içeriğini tablo içinde yayınlayalım while($row = mysql_fetch_array($result)){ echo $row['Birey']. " - ". $row['Yemek']; echo "<br />"; } ?> |
Ekran Çıktısı:
Baba – Biftek
Baba – Kebab
Anne – Salata
İşte gördüğünüz gibi MYSQL LEFT JOIN dedikleri böyle! Sol sutun referanslı sorgu çözümleri de diyebiliriz. Her aile bireyini listeleyerek diğer tabloda adlarının karşılığına gelen yiyecek elemanlarını eşleştirir.Biraz karışık bir konu olsada ileri seviye veritabanı sorgulamalarında ne kadar geçerliliği olduğunun farkına varmışsınızdır umarım..