4.6 Formatlı Çıktı

4.6   Formatlı Çıktı Bundan önceki programlardaki değişkenler serbest biçimde (free format), yani derleyicinin belirlediği biçimde ekrana yazdırılmıştı. Bazen giriş ve çıkışın biçimi kullanıcı tarafından belirlenmesi gerekebilir. Bu işlem: Tamsayılarda %d yerine %wd Gerçel sayılarda %f yerine %w.kf Stringlerde %s yerine %ws biçimindeki kullanım ile sağlanır. Burada w yazılacak olan sayının alan genişliği olarak adlandırılır. Gerçel bir değişken ekrana yazılacaksa, değişkenin virgülden sonra kaç basamağının yazdırılacağı k sayısı ile belirlenir. 

Devamını Oku…

4.5 getchar() Fonksiyonu

4.5   getchar() Fonksiyonu Bu fonksiyon ile standart girişten bir karakter okunur. Programı istenen bir yerde dudurup, bir karakater girinceye kadar bekletir. Örneğin:

Yukarıdaki program parçası 0-9 arası sayıları sırasıyla ekranda göstermek için kullanılır. Fakat her rakamı yazdırılmadan önce klavyeden herhangi bir karakter girip [Enter] tuşuna basılması beklenir. Bu bekleme getchar() fonksiyonu ile gerçekleştirilir.

4.4 gets() Fonksiyonu

4.4   gets() Fonksiyonu Klavyeden bir karakter topluluğu okumak için kullanılır. Okuma işlemi yeni satır karakteriyle(\n) karşılasılıncaya kadar sürer. puts() – gets() arsındaki ilişki, printf() – scanf()arasındaki gibidir. Yani,

ile

aynı anlamdadır. puts() – gets() fonksiyonlarının kullanımı daha sonra ayrıntılı işlenecektir.

4.3 puts() Fonksiyonu

4.3   puts() Fonksiyonu Ekrana yazdırılacak ifade bir karakter topluluğu ise, printf()‘e alternatif olarak puts() fonksiyonu kullanılabilir. Ancak puts(), ekrana bu karakter topluluğu yazdıktan sonra, imleci alt satıra geçirir. Buna göre:

ile

kullanımları eşdeğerdir. puts() fonksiyonu Tablo 4.1 de verilen kontrol karakterleri ile kullanılabilir.

4.2 scanf() Fonksiyonu

4.2   scanf() Fonksiyonu Birçok programda ekrana verilerin bastırılmasının yanısıra klavyeden veri okunması gerekebilir. scanf()fonksiyonu klavyeden veri okumak için kullanılan fonksiyondur. printf() gibi scanf() fonksiyonuda Tablo 4.1 ve Tablo 4.2’de verilen karakterleri kullanır. Örneğin klaveden bir x tamsayısı okumak için:

satırını yazmak yeterli olacaktır. Burada & işareti adres operatörü olarak adlandırılır ve Böüm 11’de ayıntılı olarak açıklanacaktır. Klavyeden iki farklı sayı okunmak istendiğnde scanf() fonksiyonu şöyle kullanılabilir:

veriler klavyeden 

Devamını Oku…

4.1 printf() Fonksiyonu

4.1   printf() Fonksiyonu Standart C kütüphanesinde bulunan printf() fonksiyonu, değişkenlerin tuttuğu değerleri, onların adreslerini veya bir mesajı ekrana belli bir düzenle (format) standart çıkışa (stdout), yani ekrana, yazdırmak için kullanılan fonksiyondur. Daha önce yazılan örnek programlarda printf() fonksiyonundan yararlanmıştık. Şimdi bu fonksiyonun nasıl kullanıldığına bakalım. Genel yazım biçimi:

Basit olarak ekrana Hata oluştu!.. şeklinde bir mesaj yazırma işlemi:

şeklindedir. Çoğu 

Devamını Oku…

sizeof Operatörü

sizeof Operatörü Veri tiplerinin, değişkenlerin ve dizilerin bellekte kapladığı alan sizeof operatörü ile öğrenilebilir. Genel kullanımı:

şeklindedir. Program 3.2’de bu operatörün nasıl kullanıldığı gösterilmiştir. Ayrıca bkz: Program 2.1ve Bölüm 10, Bölüm 12. Program 3.2: sizeof operatörün kullanımı

  ÇIKTI

    Programda sizeof(int) değeri ile sizeof(i) değerinin aynı olduğu görülür. dizinin boyutu 5 olduğu için, sizeof(dizi) = sizeof(int)*5 = 20 şeklinde hesaplanmaktadır. Diğerleri için benzer durum 

Devamını Oku…

3.2 Atama Operatörleri

3.2   Atama Operatörleri Bu operatörler bir değişkene, bir sabit vaya bir aritmetik ifade atamak (eşitlemek) için kullanılır. Birleşik atama: bazı ifadelerde işlem operatörü ile atama operatörü birlikte kullanılarak, ifadeler daha kısa yazılabilir. Eğer ifade

şeklinde ise, daha kısa bir biçimde

olarak yazılabilir. Bu operatörler Tablo 3.2’de listelenmiştir. Tablo 3.2: Atama Operatörleri   Operatör 

Devamını Oku…

3.1 Aritmetik Operatörler

3.1   Aritmetik Operatörler Değişken veya sabitler üzerinde temel aritmetik işlemleri gerçekleyen operatörlerdir. Bunlar Tablo 3.1’de listelenmiştir. Tablo 3.1: Aritmetik Operatörler   Operatör Açıklama Örnek Anlamı + toplama x + y x ve y nin toplamı – çıkarma x – y x ve y nin farkı * carpma x * y x ve y nin çarpımı 

Devamını Oku…